Hamar Kunstforening

John Thørrisen

19.05 – 18.06.2023

Maleri og grafikk. Minne- og salgsutstilling

John Thørrisen, 1951-2019. En av våre mest interessante kunstnere stilles ut i Hamar kunstforening i mai. Ekspresjonisten John Thørrisen (1951-2019) sine verk innenfor maleri, trykk, tresnitt og litografier skal vises for første gang etter hans død. Det er med stor spenning kunstforeningen løfter fram en kunstner som mer enn én gang har blitt sammenliknet med Edvard Munch.

Thørrisen er født på Hamar. Han studerte og arbeidet i Oslo fra 1970, og flyttet siden til Ørje i Østfold. Thørrisen hadde et stort spenn i kunstuttrykkene sine, og arbeidet med maleri, akvarell, pastell tegninger og grafikk. Motivene er gjerne ekspressive og visjonære landskapsopplevelser, med og uten mennesker og dyr. I tillegg malte Thørrisen akt, hvor det menneskelige motivet ofte flyter sammen med rommet og landskapet.

Pål Hougen, tidligere direktør ved Munchmuseet, omtaler John Tørrisen som én av svært få kunstnere som “går i dialog med Edvard Munch”. I forbindelse med utstillingen i Musée d’Orsay i Paris refererer Hougen til denne “dialogen”, og sier at Thørrisen har en annen og mørkere, farligere koloritt enn Munch.

John Thørrisens mørkere og farligere koloritt kan også være en gjenspeiling av hans eget sjelsliv. Han slet med sine demoner, både hva gjelder helse og rus. Tross dette var han en
meget produktiv kunstner.


John Tørrisen er innkjøpt av Nasjonalgalleriet, Norsk kulturråd og Norges Bank. Han har vært stilt ut i Paris, Stockholm, Helsinki, Brussel og Reykjavik. Han mottok Hamar kommunes kulturpris for ungdom i 1975, og vi synes ringen er sluttet når han nå vises frem i Hamar kunstforening.

Karibeth Thørrisen, Hamar kunstforening

Alle ƒoto: erik.n

Kari Beth Thørrisen synger Dylan og Vreeswijk ved åpningen av sin brors minne- og salgsutstilling i Hamar kunstforening 19. mai, 2023. Åpningen sammenfalt med Museumsnatten 2024 med svært mange besøkende i galleriet. Anita Østheim fra kunstforeningen ønsket alle fremmøtte velkommen og Kari Beth Thørrisen fortalte litt om sin bror. Billedkunstner Jon Olav Helle delte egne betraktninger rundt Thørrisens arbeidsmetoder.


Utstillingsansvarlige for denne utstillingen: Aud Huse, Anders Gimse, Anita Østheim og Knut Nordby.

John Thørrisen, Dobbelrytter, Plakat, Hamar kunstforening
Jon Olav Helle
John Thørrisen utstilling Hamar kunstforening
Hold kontakten

Følg oss på Facebook og Instagram!