Hamar Kunstforening

Marius Martinussen

15.04 – 30.04.2023

Maleri og grafikk

Martinussen viser i denne utstillingen nye og arbeider fra de senere årene. Spesielt til denne utstillingen skal han lage et vegg maleri i hovedrommet, en gradering av farger som maleriene monteres på toppen.

Marius Martinussen, Fotograf Ingrid Johanne Hagen

Marius Martinussen i Hamar kunstforening. April. 2023. Foto: Ingrid Johanne Hagen

Veggmaleri er en form for moderne kunst som innebærer å lage storskala malerier eller veggmalerier direkte på vegger. Denne praksisen har en lang historie, som går tilbake til eldgamle sivilisasjoner som egypterne og grekerne, men den har fått nye former i moderne tid.

Et av de mest bemerkelsesverdige eksemplene på moderne veggmaleri er arbeidet til den meksikanske kunstneren Diego Rivera. Riveras veggmalerier er kjent for sin store størrelse og politiske innhold, ettersom han ofte brukte verkene sine til å kommentere sosiale og politiske spørsmål om dagen.

På begynnelsen av 1900-tallet begynte kunstnere som Pablo Picasso og Georges Braque å eksperimentere med kubisme, en stil som inkorporerte elementer av abstrakt kunst i tradisjonelle representasjonsmalerier. Denne bevegelsen hadde en betydelig innvirkning på utviklingen av moderne veggmaleri, da kunstnere begynte å bruke veggene til bygninger som lerreter for sine arbeider.

Marius Martinussen Hamar kunstforening

Marius Martinussen klargjør utstilling i Hamar kunstforening. Foto: Ingrid Johanne Hagen

En annen innflytelsesrik figur i utviklingen av moderne veggmaleri er den franske kunstneren Jean Dubuffet. Dubuffets stil er preget av dens røffe, strukturerte overflater og fantasifulle, utenomjordiske motiv. Han var en pioner innen outsider-kunst, som refererer til kunst skapt av individer som ikke er en del av mainstream-kunstverdenen.

Marius Martinussen kunt i Hamar Kunstforening

I dag fortsetter veggmaleri å være en viktig form for moderne kunst. Kunstnere bruker vegger som en plattform for å lage verk som engasjerer seg i sosiale og politiske spørsmål, samt for å lage verk av ren estetikk. Mange moderne veggmalere bruker en rekke materialer, inkludert maling, spraymaling og andre medier, for å lage verkene sine.

Wallpainting har også vunnet popularitet som en form for offentlig kunst. I mange byer brukes vegger som lerreter for store arbeider som engasjerer seg i det omkringliggende samfunnet og miljøet. Dette har bidratt til å skape en ny type offentlig rom, der mennesker kan samhandle med kunst og hverandre på nye og dynamiske måter.

Avslutningsvis er veggmaleri en viktig form for moderne kunst som har utviklet seg og vokst gjennom årene. Fra sine røtter i eldgamle sivilisasjoner til sin plass i den moderne kunstverdenen, fortsetter veggmaleri å være en kraftig plattform for kunstnere til å uttrykke ideene sine og engasjere seg i verden rundt dem.

Marius Martinussen, Hamar kunstforening

Galleri Hamar kunstforening

Marius Martinussen, Hamar kunstforening
Marius Martinussen, Hamar kunstforening, utstilling
Marius Martinussen åpner utstilling i Hamar kunstforening

Åpning i Hamar kunstforening. 15. april 2023. Foto: Ingrid Johanne Hagen

Hold kontakten

Følg oss på Facebook og Instagram!